85 OSOBNOST: 12. 12. 1909 zemřel Jan Harrach - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 12. 12. 1909 zemřel Jan Harrach


OSOBNOST: 12. 12. 1909 zemřel Jan Harrach12.12.2023 Jan Nepomuk hrabě z Harrachu, představitel staré české šlechty, vstoupil do historie nejenom jako pokrokový český politik či mecenáš Národního divadla, ale i jako významný donátor organizované turistiky, a její propagátor. Zasloužil se rozhodným podílem o zpřístupňování pohraničních hor, budování horských chat, i rozvoj lyžařství v českých zemích. Ne nadarmo se v roce 1892 stal prvním čestným členem Klubu českých turistů.



Jan Nepomuk Harrach


Johann Nepomuk von Harrach zu Rohrau u.Thannhausen
(2. 11. 1828 Vídeň – 12. 12. 1909 Vídeň)



Jeho osvícenost Jan hrabě z Harrachů na Roravě a Tannhausenách, svobodný pán na Pruggu a Pürrhensteině, přední český aristokrat, byl známý především svým aktivním politickým vystupováním a českým vlastenectvím. Do historie horských spolků, a české turistiky se zapsal stejně nesmazatelně, jako do historie národnostních politických snah, kdy v druhé polovině 19. stol. stanul po boku předních pokrokářů a národovců. Náš zájem se ovšem spíše omezuje na jeho působení v oblasti rozvoje turistiky a lyžařství i zpřístupňování pohraničních hor (byť turistické chaty, rozhledny a stezky budoval i na dalších svých panstvích, např. v jižních Čechách).

Zajímavé je, že již dlouho před vznikem KČT Harrach podporoval severočeské spolky, především alpenverein a Riesengebirgsverein, který přímo působil na jeho krkonošském panství. Spolkům nejenom umožňoval pohyb v horách, ale zejména přímo i nepřímo podporoval jejich budování turistických cest. Od počátku také prosazoval, v tehdy převážně německou menšinou osídlených končinách, poněkud neobvyklé značení – dvojjazyčné, české a německé. Faktem je, že podporu spolků a turistiky pojímal v kontextu rozvoje krajiny, a horské chaty na svých pozemcích budoval a podporoval se stejnou intenzitou, jako např. školy. Neváhal rovněž vykupovat vhodné objekty pro turistické útulny, jejichž správu spolkům svěřoval, a nejedna dodnes funkční horská chata vděčí za své založení právě Harrachovi.

Podobně jako o rozvoj turistiky se rozhodující měrou zasloužil i o rozvoj lyžařství. Mezi sportovními historiky dodnes čas od času přijde na přetřes, byl-li Harrach prvním, kdo do Čech dovezl lyže (traduje se i jiná verze, podle které první lyže v Čechách vlastnil J. Rössler-Ořovský, blízký spolupracovník Guta-Jarkovského, předsedy KČT a zakladatele Českého olympijského výboru, měl údajně lyže získat ze Skandinávie omylem, a 5. 1. 1887 na nich sjet pražský Koňský trh). Harrach měl zase lyže objednat pro své hajné do Krkonoš prostřednictvím norského vyslance ve Vídni již o dva roky dřív. Datum Harrachovy objednávky však, narozdíl od Rösslerovy jízdy, není spolehlivě doloženo. Faktem však zůstává, že i kdyby nebyl Harrach prvním, jeho velký nákup byl pro rozšíření lyžování u nás rozhodující, neboť jej takto okamžitě značně zpopularizoval a rozšířil, a hlavně podle jím dovezených vzorků byla v Krkonoších záhy zahájena výroba lyží nových. Vedle účelového použití lyží v lesním hospodářství Harrach podporoval od počátku i rozvoj lyžařství jako sportu, a není tedy divu, že v krkonošské Jilemnici se kterou byl hrabě Harrach neodmyslitelně spjat, záhy vznikl první lyžařský spolek a jen o málo později i národní lyžařská organizace, předchůdce Českého lyžařského svazu.
-tof-

Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz


Externí odkazy:
Harrachové (článek Michala Komárka v Reflexu)
Jan Nepomuk František hrabě Harrach (1828–1909) - Harrachov
Jan Harrach na německé wikipedii
Jan Harrach na polské wikipedii
Jan Harrach (ve španělštině)



Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory